Blixabloggar.se https://blixabloggar.se Feminism & jämställdhet Mon, 02 Oct 2023 10:42:00 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 Även kvinnor lider av håravfall https://blixabloggar.se/aven-kvinnor-lider-av-haravfall/ https://blixabloggar.se/aven-kvinnor-lider-av-haravfall/#respond Mon, 02 Oct 2023 10:42:00 +0000 https://blixabloggar.se/?p=158 Håravfall är en vanlig hälsofråga som drabbar både män och kvinnor. Ofta förknippas det dock mest med män, vilket kan leda till att kvinnors upplevelser av håravfall inte får den uppmärksamhet de förtjänar.

Orsaker till håravfall hos kvinnor

  • Ärftlighet: Precis som hos män kan ärftliga faktorer spela en avgörande roll för håravfall ung kvinna eller en kvinna som närmar sig fyrtio och fortfarande räknas som relativt ung. Om du har nära släktingar med håravfall är risken högre att du också kommer att drabbas.
  • Hormonella förändringar: Kvinnor upplever ofta hormonella förändringar under olika skeden av livet, såsom graviditet, amning, och klimakteriet. Dessa förändringar kan påverka hårtillväxten och leda till tillfälligt eller permanent håravfall.
  • Medicinska tillstånd: Vissa medicinska tillstånd som sköldkörtelsjukdomar eller polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan orsaka håravfall hos kvinnor.
  • Stress och kost: Höga nivåer av stress, dålig kost och snabb viktnedgång kan påverka hårkvaliteten och tillväxten negativt.

Lösningar för kvinnor med håravfall

  • Konsultera en specialist: Det första steget för en ung kvinna som upplever håravfall bör vara att konsultera en specialist, som en dermatolog eller en håravfallsspecialist. De kan identifiera orsaken till håravfallet och föreslå lämpliga behandlingar.
  • Medicinering: Beroende på orsaken till håravfallet kan läkare rekommendera medicinering. Exempelvis kan minoxidil vara effektivt för att stimulera hårväxt.
  • Hårvård och livsstilsförändringar: Att ta hand om ditt hår genom rätt schampo, balsam och regelbunden hårvård kan hjälpa till att bevara det du har kvar. Att minska stress, äta en balanserad kost och undvika hårda kemikalier kan också bidra till att förbättra hårets hälsa.
  • Hårtransplantation: Vid permanent håravfall kan kvinnor överväga hårtransplantation som ett alternativ. Detta är en mer invasiv procedur, men den kan ge varaktiga resultat.
]]>
https://blixabloggar.se/aven-kvinnor-lider-av-haravfall/feed/ 0
Kvinnors rätt till bilkörning https://blixabloggar.se/kvinnors-ratt-till-bilkorning/ https://blixabloggar.se/kvinnors-ratt-till-bilkorning/#respond Wed, 13 Sep 2023 02:41:00 +0000 https://blixabloggar.se/kvinnors-ratt-till-bilkorning/ Kampen för kvinnors jämställdhet och lika rättigheter är global, och har handlat om allt från rösträtt till lika lön och rätt till barnomsorg. En rättighet som under lång tid förnekats kvinnor i vissa länder är rätten att köra bil. Många förkämpar i Saudiarabien för kvinnors rätt till bilkörning har förlorat jobbet eller satts i fängelse.

I Sverige var det länge ovanligt att se kvinnliga bilförare bakom ratten. Den första svenska kvinnliga bilföraren var Alexandra Gjestvang, som började köra bil år 1903 och körde upp för sitt kompetensbevis år 1907. Idag kan både kvinnor och män köpa tjänstebil 2023 från holmgrens bil och på så vis ta sig till och från jobbet eller andra aktiviteter. Här finns många tjänstebilar i olika modeller och utföranden, som elbilar med hög elektrisk prestanda och plugin-hybrider.

Saudiarabiens kvinnliga taxichaufförer

I Saudiarabien var det tidigare förbjudet för kvinnor att köra bil, men för några år sedan togs körförbudet bort för att landets kvinnor lättare skulle komma in på arbetsmarknaden. Mai Shams el-Din är nu en av de första kvinnliga taxichaufförerna i Saudiarabien. Nu kan hon försörja sin femåriga dotter och sjuåriga son, och jobbet som chaufför ger henne en nödvändig inkomst.

Rätten att få köra bil har inte varit självklar i Saudiarabien utan är ett resultat av en lång feministisk kamp. Kvinnorättsaktivister som Aziza al-Yousef har genomfört aktioner för att demonstrera mot lagen som hindrade kvinnor i landet från att ta körkort och fritt köra bil om de ville. Hon fängslades år 2018 tillsammans med flera andra kvinnorättskämpar strax innan förbudet mot bilkörning för kvinnor lyftes.

]]>
https://blixabloggar.se/kvinnors-ratt-till-bilkorning/feed/ 0
Ekonomisk jämställdhet https://blixabloggar.se/ekonomisk-jamstalldhet/ https://blixabloggar.se/ekonomisk-jamstalldhet/#respond Sun, 20 Nov 2022 09:15:00 +0000 http://blixabloggar.se/?p=150 Det finns många olika sätt att mäta jämställdhet på. Ett av de viktigaste, men sorgligt nog ofta förbisedda, är ekonomisk jämställdhet. Visst pratas det om lönegapet mellan män och kvinnor, men bara på aggregerad nivå och sällan som en del av det dagliga jämställdhetsarbetet. Det finns dessutom få politiska initiativ som till exempel syftar till att jämna ut skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner genom att skapa möjlighet till att den parten som tjänar mest i ett förhållande kan överlåta kapital till den andre.

Fuck off-kapitalets betydelse

En annan vanlig ojämställdhet som sällan syns är skillnaden i mäns och kvinnors ägande och konsumtionsvaror. Kvinnan lägger ofta pengar på barn och hushåll, medan mannen köper kapitalvaror och sparar i fonder. Det här är något som framförallt får konsekvenser när ett förhållande närmar sig sitt slut. Om kvinnan helt saknar kapital blir det betydligt svårare att skilja sig och skaffa ett drägligt boende.

Här finns det både ett individuellt och ett parmässigt ansvar. Det här är en fråga som behöver lyftas tidigt i ett förhållande: Hur ser vi på intäkter, utgifter och tillgångar? Men som kvinna är det också smart att se till att ha ett eget fuck off-kapital, pengar som gör att du slipper stanna i ett dåligt förhållande. Det kan antingen röra sig om pengar på banken eller saker du kan sälja på en pantbank för att snabbt få loss kontanta medel. Smycken och konst är bra exempel på sådant en pantbank gärna tar emot. Om den du ska separera från är en riktig knöl kan du också ta med hans favoritinstrument eller hans kostymer och lämna in på en pantbank.

Gemensam eller delad ekonomi

En annan viktig ekonomisk jämställdhetsfråga är hur ni som par ska organisera er ekonomi. Om ni har varsitt konto där lönen kommer in och sen betalar hälften av alla hushållsutgifter brukar det kallas ”delad ekonomi”. Det vill säga att oavsett hur mycket ni tjänar så betalar bägge lika mycket. Det här kan givetvis vara flytande, men i de flesta fall är det bäst för en relations hälsa att ha en tydlig struktur för vem som betalar vad och när.

Alternativet är att ha en gemensam ekonomi. Antingen genom att ha ett konto där ni för över pengar till hushållsutgifter, eller ett där alla pengar hamnar och är bägges. Om ni har den förra konstruktionen är det rättvisare att den som tjänar mer också betalar en proportionellt lika stor del av hushållsutgifterna.

Glöm inte juridiken

Ett sätt att skydda ditt fuck off-kapital, eller att göra antingen en separation eller ett dödsfall enklare, är att se till att ha papper på hur allt ska fördelas. Även om allt är bra nu är det ett smart drag att förbereda sig på det värsta. Om du till exempel ärvt ett hus, vad händer med det om relationen faller? Om ni levt ihop länge och du tagit ansvar för VAB och förskolelämningar samtidigt som din man gjort karriär, hur ska det påverka den ekonomiska uppgörelsen när ni går ifrån varandra?

]]>
https://blixabloggar.se/ekonomisk-jamstalldhet/feed/ 0
Feministisk stadsplanering https://blixabloggar.se/feministisk-stadsplanering/ https://blixabloggar.se/feministisk-stadsplanering/#respond Wed, 19 Oct 2022 01:57:00 +0000 http://blixabloggar.se/?p=148 Feminismen är en bred kyrka och dess idéer och krav kan appliceras på de flesta områden. Traditionellt i politiken har många feministiskt profilerade individer jobbat mycket med ”mjuka” frågor, som socialtjänst och liknande. De senaste åren har dock även andra politikområden fått ett feministiskt fokus. Ett exempel på det är den feministiska utrikespolitik som lanserades 2014 där en feministisk grundsyn ska genomsyra Sveriges internationella relationer. Ett annat traditionellt ”hårt” område där feminismen börjar göra sig hörd är stadsplaneringen. Hur bygger vi våra städer, och för vem?

Varför feministisk stadsplanering

Städer är generellt sett planerade för män, av män. Och då särskilt bilburna män. Kvinnor och kvinnors behov har osynliggjorts och fått stå tillbaka. Det kan handla om såna saker som att bilvägar alltid snöröjs före trottoarer. Eller att belysning i parker och på gångvägar inte är tillräcklig vilket skapar otrygghet och gör att kvinnor får en inskränkt rörelsefrihet då det är de som har störst rädsla för att utsättas för brott.

Den här typen av tänk kan även appliceras på den mindre nivån. Om du är med i styrelsen för en bostadsrättsförening eller på annat sätt arbetar med fastigheter är det något du kan ta med i beaktning om du upphandlar fastighetsförvaltning från till exempel nabo.se. När du ber nabo.se om en offert, se till att vara tydlig med att de ska prioritera alla områden som har påverkan på bägge könen. Att se till att det är lätt att ta sig ut genom porten när det är snö eller is ute ska vara lika självklart som att kunna köra upp bilen ur garaget.

Politiken styr

All form av stadsplanering styrs av politiker. Du som vill bidra till att utveckla en mer feministisk politik på området kan därför göra det genom at engagera dig i ett parti och se till att hamna i Tekniska Nämnden eller Trafikförvaltningen, eller i styrelsen för ett kommunalt bostadsbolag. Det är bara genom att ta sig in där besluten fattas som förändring kan ske. Det finns också ett Nätverk för feministisk stadsplanering som framförallt riktar sig till yrkesverksamma i samhällsbyggnadssektorn. Om du jobbar där är de en bra lobbyorganisation att gå med i för att utbyta idéer och i organiserad form påverka beslutsfattare i hela Sverige.

]]>
https://blixabloggar.se/feministisk-stadsplanering/feed/ 0
Varannan damernas – jämställdheten är heterosexuell https://blixabloggar.se/varannan-damernas-jamstalldheten-ar-heterosexuell/ https://blixabloggar.se/varannan-damernas-jamstalldheten-ar-heterosexuell/#respond Sun, 26 Dec 2021 04:49:00 +0000 http://blixabloggar.se/?p=145 Vår svenska jämställdhet grundar sig på normer kring heterosexualiteten, kvinnor och män ska genom jämställdheten vara varandras pusselbitar i samhällsorganiseringen. Inom alla sektorer i samhället ses en 60/40-regel som mål, men endast en yrkesgrupp lever upp till detta mål. Av drygt en miljon anställda inom det vanligaste yrket i Sverige, butikssäljare, är det endast denna bransch som klarar 60/40-regeln – det vill säga att max 60 procent av de anställda är av ett och samma kön.

På ett nästan magiskt vis kommer de två könen komplettera varandra i jämställdhetens tecken, oavsett vilken sektor det gäller i samhället. Inom den svenska politiken har målet varit varannan damernas alltsedan 60-talet och framåt. Ett mål som fortfarande inte är nått, maktpositionerna i svensk politik domineras i hög grad av männen fortfarande. Det är även stor skillnad mellan de politiska partierna i riksdagen, andelen kvinnor är lägst hos Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och den politiska högerkanten är väsentligt sämre gällande jämställdheten i partierna. Denna pardans går i haltande tretakt, med knätofsar och folkdräkt dirigeras rytmen fram och männen bjuder upp genom könskvoteringar till varannan damernas. En normgivande heterosexuell melodi ljuder i hela det svenska samhället. Visst är Sverige ett av världens mest jämställda länder när det kommer till heterosexuella normer i samhället. Men är det inte dags att gå vidare och bjuda upp till dans med var tionde av de andra formerna av sexualitet? LGBTIQ-rörelserna kan väl också bjudas upp i pardansen och kvoteras in?

Feminism, queer och normkritik

Normkritiken har varit en viktig poäng inom både feminism och queerteori och behövs verkligen även i jämställdhetens fortsatta framtida arbete. En stor del av feminismen är idag inlåst inom den heterosexuella normen och får därav svårt att utmana de patriarkala maktstrukturerna i samhället på ett kritiskt sätt. Samhällets könskvotering är ett exempel, där heteronormen lyser igenom som starkast. Idén om att män och kvinnor skall kvoteras in för en heteronormativ blandning på arbetsplatser, i politiken och i skolan. Observera att det är inte Stefan som är transvestit och vill klä sig som Stina hela arbetsveckan, åtta till fem, med rött läppstift och en babyrosa concealer på de höga kindbenen som den svenska politiken har i åtanke gällande könskvoteringen i samhället.

Det ska vara män och kvinnor

Jämställdhetsarbetet är i högsta grad heterosexuellt betonat, det märks inte minst i det politiska språket: fler män i förskolan och fler kvinnor i byggbranschen! Politiken i sig visar inga tecken på att vilja utmana rådande normer gällande jämställdhet. Om politiken på allvar vill skapa en jämställdhet för alla oavsett sexualitet, skulle politiska språket möjligen kunna låta så här: fler bisexuella transvestiter i förskolan behövs! En feminism som inkluderar alla oavsett etnicitet, klass, sexualitet eller kön skulle få en större politisk sprängkraft. Det svenska samhällets normer behöver utmanas och ifrågasättas – så förena er kring feminismen och börja kräv en jämställdhet som gäller ALLA.

]]>
https://blixabloggar.se/varannan-damernas-jamstalldheten-ar-heterosexuell/feed/ 0
Jämställdhet i förhållandet – vid flytt och övrig vardag https://blixabloggar.se/jamstalldhet-i-forhallandet-vid-flytt-och-ovrig-vardag/ https://blixabloggar.se/jamstalldhet-i-forhallandet-vid-flytt-och-ovrig-vardag/#respond Fri, 29 Oct 2021 00:44:00 +0000 http://blixabloggar.se/?p=140 Att ha en jämställd relation med den man älskar kan innebära väldigt skilda saker för olika personer. Att dela på föräldraledigheten, ha gemensam ekonomi, att båda sköter hushållet och att ha lika mycket ansvar vid en flytt är några saker som är viktigt för många. Vad är viktigt för dig, och hur är det med jämställdhet när man är från olika kulturer?

Låt flytten bli starten för mer jämställdhet

Befinner du dig i en relation där en av er är svensk och en av er kommer från annan kultur? Det kan vara helt fantastiskt, men det finns också risk för kulturkrockar som kan orsaka större eller mindre spänningar i förhållandet. Är din partner från en kultur som inte är lika jämställd som den svenska krävs det ofta många samtal och mängder med erfarenhet av vardagliga situationer för att upptäcka era likheter och skillnader. Är du en svensk kvinna är chansen stor att du är både stark och självständig, men som många av oss vet är det också lätt att vilja anpassa sig mycket efter den man älskar. Är du inte uppmärksam är risken att du tar på dig för mycket jobb i hemmet och ansvar för barnen, utan att tänka på att det underminerar jämställdheten. Kommer dagen när ni behöver flytta till ett större hem är det också viktigt att ansvaret i den processen delas av er båda. Få med din man i äventyret att hitta ett så perfekt hem som möjligt för er, och packa ihop ert nuvarande tillsammans. Ni kan med fördel anlita en flyttfirma i Linköping eller där ni bor; dels för att få hjälp med själva flytten, dels för att gemensamt ta farväl av det boende ni haft hittills. Har ni fram till nu haft bekymmer med jämställdheten kan flytten också innebära ett avstamp mot något nytt, där du tar tillbaka din styrka och självrespekt.

Låt båda utvecklas positivt

Redan innan flyttdagen är det viktigt att ni diskuterar hur ni vill ha det i ert nya hem. Vad känner du att du vill ändra på? För även om det ”bara” är en flytt så kan det bli ett hjälpmedel för att även utveckla er relation i en mer jämställd riktning. I Sverige tar vi sådant här för givet, och har din partner svårt att hänga med i svängarna kan du med all respekt visa honom vägen genom tips och förslag – det behöver inte vara bråkigt och svårt alla gånger. Med lite jobb och vilja kan den här flytten vara starten på ett helt fantastiskt kapitel i ert liv, där ni båda känner er fria och starka inom relationen.

]]>
https://blixabloggar.se/jamstalldhet-i-forhallandet-vid-flytt-och-ovrig-vardag/feed/ 0
Är misogyni ett skäl till uppsägning? https://blixabloggar.se/ar-misogyni-ett-skal-till-uppsagning/ https://blixabloggar.se/ar-misogyni-ett-skal-till-uppsagning/#respond Thu, 24 Sep 2020 12:38:00 +0000 http://blixabloggar.se/ar-misogyni-ett-skal-till-uppsagning/ En fråga som ofta kommer upp i debatter om feminism är var olika gränser ska gå. Att alla människor ska ha samma rättigheter, oberoende av exempelvis kön, ras och ålder borde vara en självklarhet men hur är det med tankar och åsikter? Är det okej för en kollega att säga att de inte tycker om utlänningar eller att feminism är uppåt väggarna? Ska det betraktas som censur att förbjuda homofobiska argument eller misogyna kommentarer? Får man sparka en anställd som är uttalad antifeminist?

Vad säger lagen?

Som arbetsledare är det ens främsta uppgift att se till att företaget sköts på rätt sätt. Det innebär framförallt bra produktivitet, vilket i sin tur skapas av att alla medarbetare gör sina jobb på bästa möjliga sätt. Och för att det i sin tur ska uppnås krävs kunskaper, samarbete och god kommunikation både med chefen och med kollegorna. Det är här som kruxet kan uppstå!

Inom arbetsrätten finns det mycket tydliga lagar och regler för vad som är och inte är tillåtet på jobbet, vilka rättigheter och skyldigheter alla har och vad som är skäl till uppsägning. Genom att anlita en topprankad och professionell advokatbyrå som https://www.magnussonlaw.com/se/ kan ett företag få hjälp med alla slags juridiska frågor, inklusive tvistlösningar och uppsägningar.

I Sverige finns det flera områden där frågor om diskriminering och påhopp på jobbet behandlas via lagstiftning, inklusive arbetsmiljölagen och brottsbalkens regler om vad som är tillåtet. Att avskeda personer för att de inte är feminister är inte skäl nog då det även är en rättighet att få tycka och tänka som man vill, men däremot är det befogat om dessa åsikter yttrar sig i påhopp eller vägran till samarbete. En kollega som inte sköter sitt jobb, skapar konflikter på jobbet eller är orsak till minskad produktion kan sparkas på dessa grunder och det är viktigt att kunna klargöra vad som gäller med en advokats hjälp.

]]>
https://blixabloggar.se/ar-misogyni-ett-skal-till-uppsagning/feed/ 0
Kritik mot feminism https://blixabloggar.se/kritik-mot-feminism/ https://blixabloggar.se/kritik-mot-feminism/#respond Wed, 01 Jan 2020 03:02:03 +0000 http://blixabloggar.se/?p=93

För många människor är jämlikhet något självklart och i Sverige anses det vara en rättighet att alla är lika inför lagen. Medan det förr i tiden fanns ett klassamhälle där exempelvis en bonde som hade begått ett brott straffades hårdare än en aristokrat som hade gjort samma sak, går den moderna demokratiska modellen ut på att rättvisan är blind.

Av just den anledningen kan det därför synas märkligt att just feminismen ofta kritiseras hårt då den ju trots allt har som mål att kvinnor ska få ha samma rättigheter som män. Det finns till och med kvinnor som öppet deklamerar att de absolut inte är feminister, eller till och med är anti-feminister, eller ljuger om sin feminism och håller den hemlig.

Svårt att vara öppen

Hoppas man på att träffa en ny kärlekspartner är öppen feminism inte alltid det första som nämns, och trots att det finns minst en perfekt dejting sajt för alla är det ändå ett hinder för vissa. Att träffa en person i ett romantiskt sammanhang är både kul och mysigt och dejting på nätet är populärare än någonsin, men för feminister kan det ibland upplevas som svårt. Det här håller dock på att ändras och många sajter låter liktänkande komma samman, men för dem som fortfarande kritiserar är det viktigt att förstå varför de väljer att gå emot. Utbildning och information är alltid det bästa sättet att vidga sina vyer på, inte minst när man är sugen på att bli kär.

Varför inte?

En av anledningarna till att många anser feminismen som något man inte vill vara riktigt öppen med är att det finns en hel del stereotyper och klichéer som omger den. Bilden av den manshatande satmaran må kännas gammaldags och främmande, men faktum är att den fortfarande används i olika versioner i sociala medier och på gatan. Med andra ord använder man inte det feministiska budskapet och kravet om jämlikhet utan väljer i stället, som till exempel bloggaren Blondinbella, att tolka ordet feminism som mansförakt, vilket i sin tur kan leda till våldsamma rekationer. För den som själv är feminist är det därför viktigt att diskutera sin ideologi med dem som påstår sig vara emot den och att inte tappa tålamodet.

Feminist? Javisst!

Som med alla åsikter, vare sig det handlar om exempelvis religion, politik eller sexualitet, är det roligt men också lite obekvämt att diskutera det man tror på och vad man tycker. Ett bra tips för den som vill ge sig in i debatten mot någon som kritiserar feminismen är att be dem att först definiera begreppet. På så sätt har man en bra utgångspunkt att prata om, och ibland kan man till och med förekomma hela problematiken då det kanske rentav visar sig att den som kritiserar mer har problem med begreppet än vad det står för. Att det är själva etiketten eller klyschan man är rädd för, snarare än tanken om jämlikhet.

]]>
https://blixabloggar.se/kritik-mot-feminism/feed/ 0
Internaliserad misogyni https://blixabloggar.se/internaliserad-misogyni/ https://blixabloggar.se/internaliserad-misogyni/#respond Wed, 11 Sep 2019 11:20:32 +0000 http://blixabloggar.se/?p=88

Ingen är helt immun mot alla de intryck och tankar som samhället påtvingar oss. Det kan kännas helt legitimt att kritisera andra kvinnor för olika beteenden som vi känner inte stämmer överens med den bild vi har om hur kvinnor bör vara, tycka och tänka. Problemet med detta är att denna tankegång är ickefeministisk och rent av sexistisk, även om de saker som kritiseras är sådant som ses som bakåtsträvande. Vår tendens till att kritisera kvinnor kan lätt komma ifrån så kallad internaliserad misogyni, alltså negativa associationer till sådant som uppfattas som kvinnligt.

Misogyni

Misogyni är ett annat ord för kvinnohat. Det bästa sättet att identifiera om man har tendenser till detta är att se hur man tänker kring olika saker. Bara avskyr man rosa, blommor och fjärilar utan att tänka efter varför? Associationen att sådant som är ”flickigt” också är löjligt är mycket stark i dagens samhälle, och det kan vara mycket svårt att frigöra sig från denna tanke även som feminist. Uttrycken att ”springa/kasta/låta som en tjej” används i stort sett alltid med negativ konnotation, trots att kampanjer på sista tiden har försökt ändra på den bilden.

Blir man irriterad på en person för att de gillar en viss klädstil som man själv ser som förtryckande eftersom den kan bidra till objektifiering av personen som bär den, snarare än de kulturella mönster som gör att folk väljer dessa plagg? Det spelar också in i de könsuttryck som transpersoner väljer att förstärka, vilket kan irritera många som känner att dessa uttryck är objektifierande. Något att ha i åtanke är att folk väljer att bära kläder som får dem att må bra och stärka sig själva, och att döma dem utifrån dessa val är en tankefälla. Ur någon annans synvinkel kan de istället vara frigörande, och frihet och jämlikhet för alla är ju vad feminism handlar om i grunden.

På arbetsplatsen

För att undvika denna typ av negativa tankar måste man analysera sina tankemönster i vardagen, inte minst på jobbet. Rekryteringsföretag som Placera Personal hjälper företag att hitta de perfekta anställda för varje tjänst, utan förutfattade meningar eller sexistiska tankegångar. De matchar inom ekonomi, marknadsföring och administration och nyckelorden i deras värdegrund är nyfikna, trygga och hängivna, något som alla arbetsplatser bör eftersträva att vara.

I ditt eget yrkesliv kan det vara bra att observera hur du själv agerar gentemot andra. Tycker du att andra kvinnor är tjatiga, tråkiga och dumma? Och kritiserar du en kvinnlig chef mer än du skulle en manlig? Det sistnämnda kan vara mycket svårt att veta, men fundera alltid på om din irritation är välgrundad eller ej. Tänk på att världen redan är aggressiv och avfärdande mot kvinnor och att försöka lyfta upp istället för att trycka ner. Genom att kontrollera våra egna beteenden kan vi komma långt.

]]>
https://blixabloggar.se/internaliserad-misogyni/feed/ 0
Den osynliga kvinnan https://blixabloggar.se/den-osynliga-kvinnan/ https://blixabloggar.se/den-osynliga-kvinnan/#respond Sat, 16 Feb 2019 13:03:25 +0000 http://blixabloggar.se/?p=83 Vi blir alla äldre och det finns ingen som kommer undan; inte ens Dorian Gray klarade sig trots att hans åldrande endast syntes i en tavla på vinden! Med åldern kommer ofta vissa krämpor, men förhoppningsvis också en hel del vishet. Men hur man behandlas av sin omgivning är till stor del kulturellt.

I Sverige har vi större jämlikhet än i många andra länder men när det kommer till åldrandet behandlas människor ofta olika beroende på om de är män eller kvinnor. En åldrande man beskrivs ofta som distingerad medan kvinnan över 50 tycks förlora i värde och antingen beskylls för att vara klimakteriekärring eller försvinner helt i omvärldens synfält.

Cool efter klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig del av åldrandeprocessen och kan komma i mycket olika åldrar; medan de flesta kvinnor brukar komma in i menopausen efter 50 så finns det till och med trettioåringar som gör det. Några av symptomen kan behandlas relativt enkelt, som till exempel torrhet i slidan som man kan motverka med produkter som Vagifem och värmevallningar som också kan motverkas medicinskt. Andra konsekvenser av klimakteriet är dock inte lika lätta att behandla, som känslan av att inte betraktas som kvinna längre eller ångesten över själva åldrandet.

Den brittiska skådespelerskan

Kristin Scott Thomas talade om sin osynlighet för några år sedan och berättade hur hon efter att ha varit hyllad som en stor skönhet och skådespelerska plötsligt försvann efter en viss ålder. Det gick så långt att hon fick dörrar smällda i ansiktet ute på stan och att folk knuffade till henne på gatan utan att be om ursäkt, och hon beskrev det som att helt enkelt ha blivit osynlig. Det fick hennes självförtroende att gå i kras och hon funderade på att göra skönhetsoperationer för att få tillbaka lite av sitt ”gamla jag”.

Men ska det verkligen behöva gå så långt, och varför värderar kvinnor sig själva fortfarande efter sitt utseende? Mycket av det beror på saker som media och samhällets föreställningar om vad som är attraktivt. Vi lever ju, vare sig man vill eller inte, i en utseendefixerad värld och i sociala media råder selfie-kulturen starkt. Det ges inte heller mycket tonvikt åt klimakteriet och till och med läkare förväntar sig att kvinnor helt enkelt skall bita ihop och genomlida övergången.

Vi kan alla hjälpa till genom att lära oss mer om vad klimakteriet innebär, och om man gav mer utrymme för äldre kvinnor på TV och i filmer skulle de snabbt få en helt annan ställning. Att få vara den man är ingår i tanken om både feminism och jämställdhet och ingen person, varken man eller kvinna, skall behöva känna sig osynliga bara för att de kommit upp i en viss ålder.

]]>
https://blixabloggar.se/den-osynliga-kvinnan/feed/ 0