För många människor är jämlikhet något självklart och i Sverige anses det vara en rättighet att alla är lika inför lagen. Medan det förr i tiden fanns ett klassamhälle där exempelvis en bonde som hade begått ett brott straffades hårdare än en aristokrat som hade gjort samma sak, går den moderna demokratiska modellen ut på att rättvisan är blind.

Av just den anledningen kan det därför synas märkligt att just feminismen ofta kritiseras hårt då den ju trots allt har som mål att kvinnor ska få ha samma rättigheter som män. Det finns till och med kvinnor som öppet deklamerar att de absolut inte är feminister, eller till och med är anti-feminister, eller ljuger om sin feminism och håller den hemlig.

Svårt att vara öppen

Hoppas man på att träffa en ny kärlekspartner är öppen feminism inte alltid det första som nämns, och trots att det finns minst en perfekt dejting sajt för alla är det ändå ett hinder för vissa. Att träffa en person i ett romantiskt sammanhang är både kul och mysigt och dejting på nätet är populärare än någonsin, men för feminister kan det ibland upplevas som svårt. Det här håller dock på att ändras och många sajter låter liktänkande komma samman, men för dem som fortfarande kritiserar är det viktigt att förstå varför de väljer att gå emot. Utbildning och information är alltid det bästa sättet att vidga sina vyer på, inte minst när man är sugen på att bli kär.

Varför inte?

En av anledningarna till att många anser feminismen som något man inte vill vara riktigt öppen med är att det finns en hel del stereotyper och klichéer som omger den. Bilden av den manshatande satmaran må kännas gammaldags och främmande, men faktum är att den fortfarande används i olika versioner i sociala medier och på gatan. Med andra ord använder man inte det feministiska budskapet och kravet om jämlikhet utan väljer i stället, som till exempel bloggaren Blondinbella, att tolka ordet feminism som mansförakt, vilket i sin tur kan leda till våldsamma rekationer. För den som själv är feminist är det därför viktigt att diskutera sin ideologi med dem som påstår sig vara emot den och att inte tappa tålamodet.

Feminist? Javisst!

Som med alla åsikter, vare sig det handlar om exempelvis religion, politik eller sexualitet, är det roligt men också lite obekvämt att diskutera det man tror på och vad man tycker. Ett bra tips för den som vill ge sig in i debatten mot någon som kritiserar feminismen är att be dem att först definiera begreppet. På så sätt har man en bra utgångspunkt att prata om, och ibland kan man till och med förekomma hela problematiken då det kanske rentav visar sig att den som kritiserar mer har problem med begreppet än vad det står för. Att det är själva etiketten eller klyschan man är rädd för, snarare än tanken om jämlikhet.