Vem tänker du på när du hör orden ”stark kvinnlig politiker”? I vårt land finns det några att välja mellan men den som kanske är mest framstående är Gudrun Schyman. Hon har varit aktiv som politiker sedan slutet på 80-talet och har på senare år rönt stora framgångar med sitt eget parti Feministiskt Initiativ som hon startade tillsammans med Tiina Rosenberg. Hon har alltid rört sig på den röda sidan av politiken och satt som riksdagsledamot och partiledare för Vänsterpartiet under många år. Har du kanske varit på någon av hennes homepartys under valkampanjen 2014?

Nytt parti, nya idéer

Gender design over white background, vector illustration

Gudrun Schyman är en av de mest omtvistade politikerna i vårt land. Hon har en trogen följarskara bland feminister och människor som arbetar för jämställdhet, där hon till och med har fått smeknamnet ”Gud” som en form av hyllande ordlek på hennes namn. Åsikterna är dock delade, vissa hävdar att Gudrun Schyman är lika skadlig för Sverige som hederskultur, vilket är en stark åsikt som blossade upp särskilt starkt när Feministiskt Initiativ kom till. När det partiet startades ville grundarna Schyman och Rosenberg fokusera på en enda sak: kvinnor och deras plats i samhället. För att väcka uppmärksamhet för så kallade kvinnofrågor har de tänkt på nyskapande sätt och inför valet 2014 hittade Schyman på ett nytt koncept: homepartys. Det innebar att hon kom hem till människor för att berätta om partiets program och idéer, eftersom de inte hade finansiellt stöd nog att skicka ut foldrar eller trycka plakat som de mer etablerade partierna brukar göra vid kampanjer.

Rätt ord för rätt sak

Många av Gudrun Schymans anhängare prisar henne för hennes åsikter om jämställdhet och även för hennes egna sätt att framföra dem. Om du någon gång har hört Gudrun Schyman tala eller kanske har varit på ett av mötena hemma har du nog också märkt att hon inte drar sig för att använda kraftuttryck. Till skillnad från många andra politiker är Gudrun Schyman inte rädd för att svära eller göra kraftfulla poänger. En sak hon har kämpat länge för var att få in en lag om mäns våld mot kvinnor, där det inte bara skulle förbjudas utan även uppmärksammas och bli rätteligen benämnt. Oppositionen ville kalla lagen för något mer neutralt som till exempel ”våld mellan människor” men Schyman fick igenom sitt namnförslag som pekade ut var problemet faktiskt låg: idag är det tyvärr vanligare att kvinnor blir utsatta för våld och trakasserier av män än någon annan grupp i samhället.