Vi blir alla äldre och det finns ingen som kommer undan; inte ens Dorian Gray klarade sig trots att hans åldrande endast syntes i en tavla på vinden! Med åldern kommer ofta vissa krämpor, men förhoppningsvis också en hel del vishet. Men hur man behandlas av sin omgivning är till stor del kulturellt.
I Sverige har vi större jämlikhet än i många andra länder men när det kommer till åldrandet behandlas människor ofta olika beroende på om de är män eller kvinnor. En åldrande man beskrivs ofta som distingerad medan kvinnan över 50 tycks förlora i värde och antingen beskylls för att vara klimakteriekärring eller försvinner helt i omvärldens synfält.
Cool efter klimakteriet
Klimakteriet är en naturlig del av åldrandeprocessen och kan komma i mycket olika åldrar; medan de flesta kvinnor brukar komma in i menopausen efter 50 så finns det till och med trettioåringar som gör det. Några av symptomen kan behandlas relativt enkelt, som till exempel torrhet i slidan som man kan motverka med produkter som Vagifem och värmevallningar som också kan motverkas medicinskt. Andra konsekvenser av klimakteriet är dock inte lika lätta att behandla, som känslan av att inte betraktas som kvinna längre eller ångesten över själva åldrandet.
Den brittiska skådespelerskan
Kristin Scott Thomas talade om sin osynlighet för några år sedan och berättade hur hon efter att ha varit hyllad som en stor skönhet och skådespelerska plötsligt försvann efter en viss ålder. Det gick så långt att hon fick dörrar smällda i ansiktet ute på stan och att folk knuffade till henne på gatan utan att be om ursäkt, och hon beskrev det som att helt enkelt ha blivit osynlig. Det fick hennes självförtroende att gå i kras och hon funderade på att göra skönhetsoperationer för att få tillbaka lite av sitt ”gamla jag”.
Men ska det verkligen behöva gå så långt, och varför värderar kvinnor sig själva fortfarande efter sitt utseende? Mycket av det beror på saker som media och samhällets föreställningar om vad som är attraktivt. Vi lever ju, vare sig man vill eller inte, i en utseendefixerad värld och i sociala media råder selfie-kulturen starkt. Det ges inte heller mycket tonvikt åt klimakteriet och till och med läkare förväntar sig att kvinnor helt enkelt skall bita ihop och genomlida övergången.
Vi kan alla hjälpa till genom att lära oss mer om vad klimakteriet innebär, och om man gav mer utrymme för äldre kvinnor på TV och i filmer skulle de snabbt få en helt annan ställning. Att få vara den man är ingår i tanken om både feminism och jämställdhet och ingen person, varken man eller kvinna, skall behöva känna sig osynliga bara för att de kommit upp i en viss ålder.