Gloria Steinem var en av de mest framstående personerna under 1960-talets och 1970-talets så kallade ”andra våg” av feminism. Hon är än idag en viktig röst i frågor som rör feminism och jämlikhet, och reser runt i hela världen för att organisera evenemang och hålla i föreläsningar om ämnet.
Steinem blev känd i USA inte bara som feminist, utan som en av ledarna av den dåvarande feministiska rörelsen, då hon skrev en artikel med rubriken ”After Black Power, Women’s Liberation”. Ett annat viktigt åstadkommande av Gloria Steinem var att hon tillsammans med Jane Fonda och Robin Morgan grundade Women’s Media Center, som är en organisation som syftar till att synliggöra och ge makt åt kvinnor i media. Steinem har också under sin karriär skrivit ett flertal böcker, varav den första, The Thousand Indias, publicerades år 1957, och den senaste, Doing Sixty & Seventy, publicerades år 2006. Om du skulle vilja läsa några böcker av Gloria Steinem, kan det vara en bra idé att investera i en bekväm uppsättning utemöbler, så att du har den perfekta platsen i solen för att tillbringa långa stunder nedsjunken i en bok.
Steinem föddes i Toledo i Ohio år 1934. Hennes uppväxt skulle ha stort inflytande på hennes senare feministiska engagemang, då hennes mors upplevelser i livet gav henne en viktig insikt om orättvisorna i samhället. Steinems föräldrar skilde sig nämligen när hon var 10 år gammal, efter att modern haft ett nervöst sammanbrott och i perioder varit inlagd på mentalsjukhus. Efter skilsmässan hade modern svårt att behålla ett jobb, något som Steinem tolkade som att det fanns en motvilja mot kvinnor i yrkeslivet, och modern behandlades likgiltigt av läkare, vilket Steinem såg som en allmän aversion mot kvinnor.
Efter att Steinem gett sig in på en karriär inom journalistik, fick hon sitt första uppdrag av tidningen Esquire. Steinem var då frilansjournalist, och hennes första artikel handlade om preventivmedel, och om hur kvinnor var tvungna att välja mellan jobb och äktenskap. Artikeln publicerades år 1962, och Steinems journalistiska reportage var även fortsatt inriktade på feministiska frågor. Bland annat skrev hon om hur kvinnor anställda som Playboy-kaniner behandlades (efter att ha arbetat som sådan själv under en period), och om en abortaktion. Dessa artiklar blev början på ett helt liv dedikerat till kvinnors rättigheter och till jämlikhet mellan könen.